2016. december 14., szerda

XVIII. Egressy Béni Országos Színjátszó Fesztivál


November van, a legtöbbeknek az év legkevésbé kedvelt hónapja. Az égbolt felhős, eső esik, ázik az amatőr színészek gallérja is. Ők, mint minden évben, idén is Szepsiben gyűltek össze, hogy előadják művészetüket a XVIII. Egressy Béni Országos Színjátszó Fesztiválon. A fesztivált a Csemadok Kassa-környéke Területi Választmánya és a buzitai községhivatal rendezték, főszervezőként Zborai Imre és Boda Ferenc jegyzete az eseményt. A fesztivál ezeken a hűvös napokon simogatás a léleknek – a három nap alatt érdekes és eredeti előadások sokaságát kínálja. Az idei verseny egyik fénypontja egyértelműen a Jókai Színjátszó Társulat volt. „A színészek bármelyike megállná a helyét hivatásos társulatban is“, írja Kozsár Zsuzsanna, a fesztivál szervezője és a seregszemle lapjának, a Lakomának a főszerkesztője. Az előadás kifinomultságát a zsűri is díjazta, mely a nyugati vendégeknek megítélte a fesztivál fődíját. 

Nem távozott üres kézzel a már évek óta állandó résztvevő, Nána sem: gyűjteményükhöz csatlakozott a zsűri nívódíja. Örömöt okoztak nekünk a fülekiek is, a Zsákszínház  - mely ugyancsak nívódíjat szerzett – és az Apropó, mely már hagyományosan minőségi és érdekfeszítő előadással jött, s mindkét csapat felkeltette a fiatalabb, de annál kritikusabb nézők érdeklődését is. A további díjakkal (mint például a színészi alakításokért járó díjjal, Buzita község polgármesterének díjával, avagy a Szepsi Városi Művelődési Központ díjával) a már említett Jóka, a rozsnyói gimnazisták, a Rozmaring Esztrádcsoport Abaújszináról és a Nagytárkányi Színjátszó Csoport játékát jutalmazták. A Lakoma szerkesztősége azt a kedves csécsi csoportot díjazta, mely szeretettel eleveníti fel a helyi hagyományokat. 

Végül essen szó egy szerény, ám jelentős személyiségről, Bodon Andreáról. A közkedvelt tanárnő és rendezőnő minden diákja számára az inspiráció forrása, de mindenekelőtt a Kassai Gimnazisták Színjátszó Társulatának tagjai számára a Márai Sándor Gimnáziumból. A társulat  nemrégiben ünnepelte születésének huszadik évfordulóját. A csoportot Andrea alapította, s két évtized óta hűségesen vezeti is azt. A kivételes hozzájárulásért és elkötelezettségéért a Csemadok Egressy Béni Díjjal jutalmazta. Andreának és persze az összes résztvevőnek szívből gratulálunk. Köszönjük, hogy a szürke hétköznapokban emlékeztettek az önzetlen művészet szépségére

Kekeňák Lucia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése