2016. december 18., vasárnap

Ne csak ítéljünk, hanem értsük is

Horváth Károly kimagaslóan tevékeny tagja a közösségnek. 2015 áprilisában megalapította a Roma filmmakers néven ismert többek között filmkészítéssel foglalkozó szervezetet, melyet azóta is elnökként vezet.  A 2016 januárjában alakult Sikyardi čakra vagyis „A tan kereke – Čakra učenia” nevet viselő szervezetnek pedig alelnöke. A két szervezet szorosan együttműködik, tevékenységükről Horváth Károly mesél.

A Roma filmmakers neve alapján is a filmkészítést tartja fő feladatának. Kik a szervezetnek a tagjai és hogyan, milyen keretek között valósítják meg a filmkészítési elképzeléseiket? 

A Roma filmmakers filmezéssel, fotózással foglalkozik, de egyaránt figyelmet szentel a hagyományos és a modern roma kultúrának is. A tagjai rajtam kívül még három fiatal szepsi srác. Milán Hudák, Kristián Fiľka és Nikolas Fiľka. Tevékenységeink egyike, hogy a városban évente szervezünk a roma gyerekek, illetve nem roma gyerekek számára média workshopokat, a cigány telepen. Akit érdekel, még több információt a weboldalon találhat rólunk.

Sikyardi čakra – A tan kereke – Čakra učenia - ez az érdekes, bár kevésbé beszélő neve a szervezetnek milyen tevékenységet takar? 

A Sikyardi čakra – A tan kereke – Čakra učenia megszületésének alapötlete az volt, hogy legyen egy szervezet, amely kimondottan a cigány telepen élő emberek érdekében tevékenykedik, sport, kultúra vagy vallás terén.  A neve a hinduizmusból indul ki. A csakra szó indiai eredetű, és szellemi energiát jelent.  Mi hiszünk abban, hogy a cigány telepen élő emberekben rengeteg szétszórt energia van, csak meg kell nekik tanítani összhangba hozni ezeket. Ezt takarja „A tan kereke - Čakra učenia“. Terveink között szerepel, hogy a jövőben a cigány telepen iskolát alapítsunk buddhista vallású barátainkkal Magyarországról. Iskolát a hátrányos helyzetű gyerekek számára, akik második esélyt kapnának az alapiskola befejezésére és arra is, hogy leérettségizhessenek. Weboldalunkon ezúttal is több információt találhatnak.

Egyik kezdeményezésük a Futball a rasszizmus ellen. Hol és kiket várnak pályára, hogyan zajlik ez a program? 

Az igazság az, hogy mi csupán egy felhívásra reagáltunk, amelyet a „FARE “ (Football against Racism in Europe) támogatott. A Futball a rasszizmus ellen alapján a mi projektünk neve „Fogjunk össze a telepen“„Spojme sa v osade”. Legfőbb célja, hogy a szepsi romák és nem romák a cigány telepen találkozzanak, és játsszanak le egy baráti futballmeccset, hogy minden előítélet nélkül próbálják megérteni a szegények életformáját. Azért, hogy ne csak ítéljünk, hanem értsük is.
 
-sm-

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése