2017. március 29., szerda

Egyre nehezebb lakáshitelekhez jutni


Egyre gyakrabban felmerül a kérdés, tényleg nehezebb 2017-ben lakáshitelekhez jutni? Sajnos az egyszerű válasz: IGEN, de tekintsük át, mire is számíthatunk 2017-től.

Vége a 100%-os hitelezésnek
A Nemzeti Bank ajánlása alapján a bankoknak vissza kell fogniuk a 100%-os hitelezést. A biztonság kedvéért tisztázzuk, mit is jelent például a 90%-os finanszírozás. Tegyük fel: álmaink lakásának értéke 50.000 euró. Amennyiben 90%-os finanszírozást kapunk a bankunktól, ez esetben ez 45.000 euró banki hitelt jelent, de a maradék 10%-ot saját zsebből kell előteremtenünk.

Stressz teszt + tartalék
A bankoknak a hiteligénylést követően modellezniük kell a kérvényezett hitelt, 2%- kal magasabb kamat mellett – ez az ún. stressz teszt. Eszerint csak abban az esetben kaphatjuk meg az általunk igényelt hitelt, ha a magasabb kamatterheket is képesek vagyunk kifizetni.

Magyarázat
Ha például 80.000 eurós hitelt szeretnénk felvenni 1,5%-os kamat mellett, ami 276 eurós törlesztőrészletet jelent, a stressz teszt modellezés után – tehát 3,5% esetén – a törlesztőrészlet 360 euró lenne. A bank ezután a 360 eurós törlesztőrészlet tükrében dönt majd a hiteligény elfogadásáról.

Hogyan számolják ki a bankok, hogy kaphatunk-e hitelt?
A fenti stressz teszt mellett a bankoknak hagyniuk kell egy meghatározott tartalékot is klienseik számára.

Így például ha 600 euró a keresetünk, és 60.000 eurós hitelt szeretnénk, a bank első sorban ebből a fizetésből 200 eurónyi létminimumot számol le. Marad tehát 400 eurónk havonta. A banknak ebből a megmaradt összegből biztonsági tartalékot is le kell vonnia, esetünkben ez 30 euró. Marad tehát 370 eurónk havonta. Ezek után a bank már nagyon egyszerűen dönt: amennyiben a havi törlesztőrészlet kevesebb, mint a fennmaradt 370 euró, akkor megkapjuk a hitelt, ellenkező esetben nem.

Ugyanakkor nem kell megijedni, az árak a kereslettől függnek, és amint a kereslet megcsappan, a lakásárak is megindulnak végre lefelé.

Zsupcsan Zoltán, 
a Pénzügy.sk főszerkesztője

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése