2017. március 19., vasárnap

25 éves a szepsi cserkészcsapat

1992. február 7-én alakult meg a 12. számú Bercsényi Miklós Cserkészcsapat Szepsiben, azonban a télbúcsúztató hónap egy másik jelentős évfordulóval is dicsekedhet. Történt ugyanis, hogy 160 évvel ezelőtt, február 22-én született Robert Stephenson Smyth Baden-Powell, a cserkészet alapítója, akit követői csak Bi-Pinek hívnak.

Bi-Pi-nek az volt a célja, hogy egy olyan ifjúságnevelő szervezetet hozzon létre, amely nyitott mindenki számára származástól, nemtől, társadalmi és vagyoni helyzettől, valamint felekezettől függetlenül. A szövetség ma több mint 30 millió tagot számlál világszerte − Szlovákiától kezdve, Kenyán, Indonézián, és Ausztrálián keresztül egészen Amerikáig majdnem minden országban jelen van. Szlovákia két szövetséggel is rendelkezik, ugyanis a szlovák mellett 1990-ben létrejött a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség (SZMCS) is, melynek tizenkettedik csoportja, a Bercsényi Miklós Cserkészcsapat két évvel később éppen Szepsiben alakult meg.
A cserkészszövetség egyik eszméje a valláson alapuló nevelés, ezért a tagok a tanyázások során az étkezések előtt és után közösen imádkoznak, de az őrsi foglalkozások is hasonlóképpen kezdődnek, illetve záródnak. Egészen magával ragadó érzés látni a táborozó kiscserkészeket, ahogy jóllakott hassal, maszatos arccal, és összekulcsolt kezekkel adnak hálát az Úrnak az elfogyasztott ételért.
A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetségnek azon céljai mellett, hogy segítse a fiatalok testi és lelki fejlődését, egy további küldetése is van, mégpedig megerősíteni a fiatalok magyarságtudatát. Teszi mindezt olyan csodálatraméltó erővel, elszántsággal és kitartással, hogy több szlovákiai magyar szervezet akár példát is vehetne róla.

Szerencsére a Bercsényi csapat előtt még hosszú jövő áll. Városunkban ugyanis egy új, egyházi alapokon nyugvó iskolaközpont létesül, amely a cserkészettel karöltve a Bódva-völgye magyarságának fellendülését hozhatja magával.

Isten éltesse a cserkészeket!

Bartók Csongor

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése