2017. március 11., szombat

2017 az építkezés éve kell, hogy legyen!

Február 7-én a Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpont mellett működő Szülői Szövetség, a Jövőért Alapítvány és az Iskolaközpont nyilvános nagygyűlést szervezett, hogy ismertesse az egyházi iskola jelenlegi helyzetét. 

A tájékoztató jellegű nagygyűlés zárónyilatkozata: 2017 az építkezés éve kell, hogy legyen!

2017-ben a Jövőért Alapítványnak el kell kezdeni az iskola építését Szepsiben. Egyebek mellett ebben állapodtak meg a nagygyűlés résztvevői a Szepsi Városi Művelődési Központban rendezett fórumon. A résztvevők támogatásukról biztosították a Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpont vezetését, mint a minőségi oktatás letéteményeseit. Ehhez azonban 21. századi feltételek kellenek, amit jelen helyzetben a több helyszínen albérletben működő oktatási intézmény vezetése nem tud garantálni.
Ehhez olyan közös összefogás kell, aminek kötelékében Szepsi Város Önkormányzatának is felelős döntéseket kell hoznia.
Üdvözlik a városi képviselő-testület többségének az építkezés megkezdését szorgalmazó döntéseit, ugyanakkor reményüket fejezik ki, hogy Slavomír Borovský polgármester is változtat hozzáállásán, és mint minden szepsi polgármestere és egyben a helyi építészeti hivatal vezetője, nem gördít további akadályokat az építkezés megkezdése elé.
Elfogadhatatlannak tartják, hogy Magyarország a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-n keresztül kihelyezett mintegy 3 millió eurót kitevő adományát a Jövőért Alapítvány nem tudja az adományozóknak tett ígérete és vállalása szerint felhasználni, pedig a nem mindennapi beruházás a város fejlődését, az itt élők gyarapodását szolgálná elsősorban. Ebben a tekintetben nagyra értékelik a magyar kormány türelmét, hogy a be nem tartott ígérvények és terminusok ellenére is tekintettel vannak a kedvezőtlenül megváltozott szepsi helyzetre. 

A nagygyűlésről
A lakossági fórumon részt vett többek között a Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpont vezetősége, szülői szövetségének tagjai és az iskola jelenlegi 200 diákjának szülei, a Jövőért 
Alapítvány képviselői, a városi képviselő-testület 10 tagja és a polgármester. Jelenleg az egyházi iskolában a tanítás három helyszínen zajlik. A cél az, hogy az iskola diákjai végre egy saját, megfelelő és modern épületbe költözhessenek. Sajnos a terv, melynek alapvetően gördülékenyen kellett volna végbe mennie, folyamatosan akadályokba ütközik.A lakossági fórum célja az volt, hogy az új iskola felépítéséért harcoló szervezetek tiszta vizet öntsenek a pohárba, s ismertessék a gyermekeiknek a legjobbat akaró szülőkkel az egyházi iskolában jelenleg fennálló áldatlan állapotok okát s körülményeit. A három órás nagygyűlés során felszólaltak a Jövőért Alapítvány vezetői, az egyházi iskola vezetői, a képviselő-testület tagjai és a város polgármestere.
Slavomír Borovský felszólalásában többször is hangoztatta, hogy nincs ellene az iskola felépítésének. Erre a képviselő-testület jelenlevő tagjai „hazug, csaló” jelszavakkal illették a polgármestert, mivel nem sokkal a nagygyűlés előtt bejelentette az e célból összehívott képviselőknek, hogy a tervezett iskola területén szeretné felépíteni a már előtte máshová tervezett városi fedett jégpályát. Miután a képviselők felháborodva elutasították a tervét, a polgármester – szokásához híven – tüntetően ott hagyta a gyűlést, ugyanúgy, ahogyan az iskola ügyében összehívott nagygyűlést is, azért, mert a jelenlévők felháborodásuknak hangot adtak.

Hogyan kezdődött?
2014-ben az előző városvezetés elfogadott egy határozatot, melyben a Jövőért Alapítvány rendelkezésére bocsájt majdnem 1,4 hektár területet iskolaépítés céljából, melynek így 99 évig az alapítvány lesz a tulajdonosa – mivel a város nem ajándékozhat közvagyont, ez volt a járható megoldás – a jogviszonyt pedig egy koncessziós szerződésben törvényesítették. Az alapítvány ezután még 1,7 hektár területet vásárolt meg Kassa megyétől, a már említett 1,4 hektár mellé. Így már megvolt az iskola építéséhez szükséges terület és a magyar kormány jelentős támogatásának köszönhető megközelítőleg 3 millió euró is, amit a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-n keresztül bocsátottak a Jövőért Alapítvány rendelkezésére, miután minden szükséges engedély, közöttük az elvi építkezési engedély is az alapítvány tulajdonában volt.

Miből is erednek a gondok?
2015 nyarán az önkormányzat mellett működő építésügyi bizottság megtámadta az elvi építkezési engedélyt. „A polgármester javaslatára az építésügyi osztály felfüggesztette az engedélyezés folyamatát, mert a polgármester nem ismerte el a koncessziós szerződés értelmében az alapítványnak adományozott területet. Az alapítvány 2016 januárjában egy kiváló jogásszal felülvizsgáltatta a koncessziós szerződés hitelességét, ám azt a polgármester továbbra sem ismerte el” – nyilatkozta a hírek.sk-nak Iván László, a Jövőért Alapítvány ügyvezetője.
„Azzal támadta meg a koncessziós szerződést, hogy az érvénytelen, s eladásra kínálta az alapítvány területét az alapítványnak. A város feltételként szabta, hogy mondjunk le a koncessziós szerződésről, mert akkor később sem perelhető vissza a telek ára. A fő gond viszont az volt, hogy az 1,4 hektáros területről szóló előző önkormányzati határozat is érvényben volt, miszerint azt 99 évre az alapítványnak adják. A városi képviselők végül megerősítették a koncessziós szerződésről szóló eredeti 2014-es határozatot, Borovský bírósági beadványát, miszerint a földterületet jogtalanul bitoroljuk, pedig visszavonatták. Igen ám, csakhogy a polgármester közben az alapítványt, mint tulajdonost jogtalanul kitöröltette a kataszteri bejegyzésben, ami jogellenes lépés volt. Annak visszaírása most van folyamatban. Az önkormányzat nevében pedig bíróságra adta az alapítványt is, mint jogtalanul gazdálkodó szervezetet. Miután a képviselők megtudták, hogy ezt a képviselő-testület háta mögött tette a polgármester, önkormányzati határozatban vonatták vissza a feljelentést. A másik problémát a területrendezési terv okozta, amely hitelesítését a polgármester a 2017. február 16-án tartandó testületi ülés napirendjére tűzte ki. A testületi jóváhagyás után talán újra elindulhat az építkezés engedélyezési folyamata” – összegezte az elmúlt időszak legfontosabb történéseit Iván László.
Bartók Csaba, a Jövőért Alapítvány elnöke mindemellett hangsúlyozta, hogy nagyra értékelik a magyar kormány türelmét, mivel a be nem tartott terminusok ellenére is hajlandó tekintettel lenni a Szepsiben fennálló helyzetre. A türelmük viszont természetesen, ennek ellenére is véges, ezért gyors és hatékony lépésekre van szükség.

„Február 16-án zajlott az az önkormányzati ülés, melyre a polgármester sok-sok halogatás után végre kitűzte a tervekben szereplő iskolaépítésre szánt terület átminősítésének jóváhagyását. A területrendezési terv megváltoztatása nagyon hosszú időbe telt, végül most lett hivatalosan beterjesztve. Az ülésen nem vett részt sem a polgármester, sem helyettese, így a jelenlévő 9 képviselő végül engem bízott meg az ülés vezetésével. A területrendezési terv megváltoztatásról szóló határozatot mind a 9 jelenlévő képviselő megszavazta.  Többségük nem értett egyet azzal, hogy négy egymástól eltérő változtatást tartalmazott a területrendezési terv, melyről viszont összevonva kellett szavazniuk, de még ennek ellenére is úgy érezték, hogy a városnak előbbre kell lépnie az ügyben, amit ebben az esetben a terv megváltoztatásának elfogadása jelentett. Ebből kifolyólag a jelenlévő képviselők egyöntetűen megszavazták a megváltoztatott területrendezési tervet.  Ennek legfontosabb hozadéka, hogy a terület, melyen az iskola a tervek szerint épülni fog, átminősült olyan építkezési területté, melyen az iskolát és a hozzá tartozó sportlétesítményeket fel lehet építeni. A jelenlévő képviselők így teljes mellszélességgel kiálltak a város érdekei mellett, a város fejlődését helyezték előtérbe” – nyilatkozta lapunknak Köteles László, városi képviselő. 
A képviselők nagyrésze számára azonban érthetetlen, miért épp a Most-Híd képviselői nem támogatják az új iskola felépítését. A polgármester őket és egy Smer színeiben tevékenykedő képviselőt jelölt meg a közösségi oldalán azokként, akikben a testület tagjai közül még megbízik. Az ügy számos további kérdést is felvet még. Így az sem egyértelmű, miért akadályoz a városi hivatal egy 3 millió eurós befektetést, miért gátolja minden lehetséges módon, hogy egy új, modern iskola felépüljön Szepsiben.

A nagygyűlésen jelenlévők viszont ezzel ellentétben teljes mértékben támogatják az iskola felépítését, és ha nem jön közbe semmilyen újabb váratlan fordulat, az egyházi iskolaközpont pártfogói jó úton haladnak a közös cél eléréséhez. 


Subovics Mónika

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése