2016. november 21., hétfő

Visszapillantó: 110 éve történt

1906 októberében történelmi esemény zajlott vidékünkön. Hazakerültek II. Rákóczi Ferenc, a nagyságos fejedelem hamvai. Az eseményre Szepsiben is figyeltek, megörökítette monográfiájában a krónikás Neupauer Gyula is.

Már pár évvel a kiegyezés után felmerült a fejedelem és társainak hazahozatala, de a körülmények csak lassan értek meg. Kubinyi Ferenc, Henszlmann Imre, Ipolyi Arnold, Thaly Kálmán és mások igyekezete 110 évvel ezelőtt érte el célját. Thaly Kálmán és társai 1906. október 14-én indultak el Törökországba Rákóczi, Thököly Imre és a többi kuruc földi maradványaiért. Október 24-én már indultak is vissza Konstantinápolyból. Addigra már az Országgyűlés törölte az 1715. évi 49-ik törvénycikk Rákóczit és társait megbélyegző részeit. A király másnap szentesítette a határozatot. A hajó Konstantinápolyból fedélzetén II. Rákóczi Ferenc, Zrínyi Ilona, Thököly Imre, Rákóczi József, Bercsényi Miklós, Bercsényiné Csáky Krisztina, Esterházy Antal és Sibrik Miklós hamvaival elindult hazafelé. Budapesten, Kassán és Késmárkon nagy ünnepély volt készülőben. A kassai újratemetésről film is készült, amelyet még ma is megtekinthetünk a Kelet-szlovákiai Múzeum Rodostói Házban elhelyezett tárlatának látogatása során. 

1906. október 27-én magyar földre értek a hamvak, melyeket Wekerle Sándor akkori miniszterelnök, gróf Apponyi Albert és Kossuth Ferenc vettek át. A budapesti ünnepség után 29-én Kassára érkeztek a fejedelem és társainak földi maradványai. Már a megye határán a vármegye előkelőségeiből alakított bizottság fogadta a vonatot, amelyet – amerre csak elhaladt – mindenütt „Rákóczi hős kurucainak ükunokái” sorfallal köszöntötték. A dombokon és a hegyeken örömtüzek lobogtak. Kassa szinte minden háza fel volt lobogózva, az összes templomban zúgtak a harangok. Neupauer meg is jegyezte, hogy „a temetésen olyan pompa volt, amely bár méreteiben nem, de szépségében a millenniumi felvonulással vetekedhetett:”

2006-ban, a százéves évfordulón Kassa megint méltóképpen emlékezett a nagyságos fejedelemre. A Budapestről érkezett Rákóczi-vonatot a nagyállomáson fogadták, majd pedig az eredeti útvonalat követve érkezett a menet a dómhoz.
Szöveg: - ha -

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése