2016. november 13., vasárnap

Mókuskerékben Szepsi önkormányzata

Szepsi város önkormányzata augusztus 8-án megszavazta, hogy érvényesek azok a határozatok, melyeket még 2014-ben fogadtak el, tehát a város koncessziós szerződéssel a Jövőért Alapítvány rendelkezésére bocsájtja a területet, melyen a Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpontnak kellene megépülnie.

Augusztus elején nem csak ez ügyben született döntés. Az utóbbi időszakban több képviselő elégedetlen volt a polgármester tevékenységével, ezért javasolták, hogy az 1%-ot, amellyel a polgármester szabadon gazdálkodhat, meg kell tőle vonni, mert nem tudjuk ellenőrizni a pénzek felhasználását, és meggyőződésünk, hogy az azzal való gazdálkodás a város szempontjából nem eléggé hatékony. A polgármesternek 10 napja van, hogy a határozatokat aláírja, különben azt jelenti, megvétózza azokat. Slavomír Borovský 2016. augusztus 16-án indokolta meg, miért vétózta mega határozatokat, az ő logikája szerint ugyanis azok károsak a város számára.

A képviselők ezt követően kezdeményezték, hogy szeptember 20-án legyen rendkívüli ülés a megvétózott határozatok újratárgyalására. A polgármester erre nem reagált, elment szabadságra, s helyettesét bízta meg, de semmilyen jogkört nem adott neki arra, hogy bármilyen kérdésben dönthessen, vagy rendkívüli ülést hívhasson össze. Egyesek szerint a helyettesének azt mondta, hogy a városházára is felesleges bemennie.  Meggyőződésem, ezt is ki kell mondani, annak ellenére, hogy csak szóbeszéd. Mert nem zörög a haraszt… még a városházán sem.  A város vezetése tehát nem hívta össze a rendkívüli ülést, ám a törvény lehetővé teszi, hogy a javaslat benyújtásától számított 15. munkanapon a képviselők összejöjjenek és megtárgyalják a vitatott kérdéseket.

Az ülés október 11-én volt. A polgármester, aki addig ignorálta felhívásainkat, ezúttal eljött, és szemrebbenés nélkül, de gúnyos mosollyal és kioktató hangnemben vezette az ülést. Napirenden a megvétózott kérdések voltak. A polgármester az ülésen ugyan azt mondta, korábban nem volt ideje áttanulmányozni a határozatot, miközben előbb másfél oldalon részletezte, azok miért nem elfogadhatóak számára. Végső döntésként ismét elfogadtuk ugyanazokat a határozatokat, de a vétót már nem tudtuk megtörni, mert letelt a megszabott határidő. A jelenlévő 12 képviselőből 9-en megszavazták, a három Most-Hidas képviselő tartózkodott. Szabó Roland nem vett részt az ülésen.
A polgármesternek ismét 10 napja van arra, hogy eldöntse: megvétózza vagy aláírja a határozatot. Ő már előre kijelentette, hogy megvétózza, mert számára elfogadhatatlanok, és rögtön hozzátette, hogy az alapítvány ügyében ő, mint alapító - ez azonban tévedés, mert az alapító nem a polgármester, hanem a város, s a kettő nem ugyanaz – összehív egy gyűlést, hogy megtárgyaljuk a már amúgy is túltárgyalt ügyet.

Meggyőződésem, hogy ezek a határozatok a város érdekeit szolgálják. A jelenlegi városvezetés alatt először érkezne komoly összeg, jelentős támogatás Szepsibe. Felmerült egy gyors megoldást igénylő gond, az iskolaközpont tanulóinak elhelyezésére újabb iskolahelyiségeket kell építeni. Ha tudatosítjuk, hogy a vitatott határozatok ezt a célt szolgálják, szent meggyőződősem, hogy a város érdekeit a lehető legjobban szolgáló döntéseket fogadtunk el.

Köteles László – önkormányzati képviselő

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése