2017. január 20., péntek

Fábry Zoltán Közéleti Napok, immáron 47. alkalommal

A többnapos rendezvénysorozatot gazdag programmal a Csemadok Szepsi Alapszervezete a Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközponttal társszervezésben rendezte meg december 2-a és 18-a között.

A közéleti napok névadója Fábry Zoltán 1897-ben született Stószon. Mint az köztudott, Fábry Zoltán elkötelezett volt a szocializmus eszméi iránt. De mindig kritikus is volt, és nemcsak másokkal, hanem önmagával szemben is. A világégést megélve a kiábrándultság és csalódottság után, a háború ellenes hangok egyik szószólójává vállt. A magyarsága azonban mindig a legfontosabb volt számára.

1970-ben, halálának évében rendezték meg az első Fábry Zoltán Közéleti Napokat, azóta pedig idén már 47. alkalommal zajlott a programsorozat Szepsiben és környékén. 

Az idei napok is a múltunk felelevenítésében és a jövőnkről való gondolkodás szellemében teltek el. A szervezők próbálták megragadni a múlt és a jövő üzenetét egyszerre. Nem is olyan távoli történelmünkhöz hozzá tartozik apáink, nagyapáink deportálása a szovjet gulágokra. A „Málenkij robot - A kárpátaljai magyarok 1944-es deportálásának 70-dik évfordulója“ című kiállítás és a megnyitóját követő előadás a Bódva-völgyéből elhurcoltakról, ezekre az eseményekre volt hivatott felhívni a figyelmet. A színes palettáról válogatott előadások kínálata alapján az érdeklődők részt vehettek egy közönségtalálkozón a Hazajárók stábjával, melynek tagjai részletesen ismertették a munkájukat, meséltek a Kárpát-medence szépségeiről és történelmi hagyatékáról filmvetítéssel egybekötve. Dr. Görcsös Mihályné Dr. Takács Gizella, volt szepsi tanárnő bemutatta „Kamatos kamataim” című könyvét, melyre az ihletet a tanári pályafutása során szerzett tapasztalataiból, élményeiből merítette. A rendezvénysorozatból nem maradt ki a hazaszeretet zene útján történő kifejezése sem, mivel a szepsi Egressy Béni Vegyeskar a „Hol a hazám“ című csodálatos prózai koncerttel készült az alkalom tiszteletére.

A közéleti napok programjai, a rendezvény szellemisége is Fábry Zoltán hitvallását tükrözik, aki sosem szűnt meg magyarnak lenni. Jöhetett bármilyen politikai eszme vagy fuvallat, az ő magyarsága rendíthetetlen volt. Nekünk pedig ebből kell megerősödnünk évről évre, hiszen a példa adott előttünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése