2017. február 19., vasárnap

Visszapillantó - Szepsi a hadak útján


Mint olyan sokszor, 450 éve is az átvonuló seregek útjába sodorta a történelem városunkat. I. Miksa király (avagy I. Maximilián császár) 1567 januárjában seregeit az „engedetlen” magyarok ellen küldte. A sereg élén Schwendi Lázár (1522–1584) állt. Teljes nevén Lazarus Freiherr von Schwendi, a német lovagrend tagja volt és sikeresen harcolt V. Károly császár oldalán. I. Ferdinánd többször hívta seregébe, de ő csak később, I. Miksa trónra lépése után engedett a hívó szónak. 1556-ban a szepességi császári hadak vezére lett. Általa remélte az új császár a János Zsigmond elleni sikeres fellépést. Sorban elfoglalta Tokajt, Szatmárt és Nagybányát. Százezres serege Szigetvárt nem tudta megmenteni, de János Zsigmondot feltartotta Tokajnál 1566-ban. 1567 elején Szádvár ellen indult. 

A vár akkor Zsigmond király adományaként megszakításokkal, de már 161 éve a Bebek család tulajdona volt. Schwendi akkor támadta meg, mikor Bebek György felesége, a bátor Patóchy Zsófia védte. Előbb már sikerült elfoglalnia Szendrőt, Krasznahorkát és Pelsőcöt is. Kassáról Szádvár felé vonulva Schwendi Nagyidán, Jászón és Szepsiben szállásolta el seregét. A sereg ellátása nem kis gondot okozott a szállást biztosítani kénytelen községek lakosságának. Szepsiben a tüzérség kapott helyet. (Jóval később, 1877-től 1887-ig, tíz éven át állandó jelleggel tartózkodtak tüzérek Szepsiben. Akkor a város közepén volt számukra kialakítva a kaszárnya.) A tüzérség döntő szerepet játszott Szádvárnál.

A korabeli források szerint kemény négynapos ágyúzás után adta meg magát a vár. Bebek György neje, Zsófia asszony szabad elvonulás fejében átadta a várat. Szádvár emlékét Mikszáth Kálmán is megörökítette a „Magyarország lovagvárai” c. művében. Schwendi katonai sikereiért a császártól 1568-ban bárói rangot kapott. De van a történetnek még egy érdekessége. Miután a hadvezér Tokajt elfoglalta, de valószínűleg már jóval előtte is, igen megkedvelte a tokaji bort. Vitt is az ottani szőlővesszőkből elzászi birtokaira is, és ott termesztette a tokaji eredetű szőlőt. Emlékét szobor is őrzi a franciaországi Colmarban. Síremléke is francia területen, Kientzheim város plébániatemplomában található.


- ha -



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése